Sayfalar

22 Şubat 2012 Çarşamba

Rehabilitasyon Merkezleri (Erken Çocukluk sf: 44 ve 56)

ÖZEL  BELGİN BİRER ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ ( İşitme- Konuşma Engelliler )







-İŞİTME ENGELLİ ÖĞRETMENLERİNDEN BİRİYLE RÖPÖRTAJIMIZ-
Soru: Zihinsel eğitimle işitme eğitimi arasında sizce hangisi daha zor?
Cevap: Tam olarak bir karşılaştırma yapamam ama zihin, işitmeden daha ağır. İşitmeninde çok zor yanları var ama farklı düşünmüyorsun. Zihinsel engellilerde düşünce tarzını tamamen değiştirip eğitim vermen lazım ama bizde çocuklarda sizin gibi düşünüp, fikir yürütüyor sadece anlamada ve anlatmada zorluk çekiyor.

Soru: İşaret dili yada dudak okumadan biraz bahsedebilir misiniz? Mesela üniversitede mi öğreniyorsunuz yada çocuklara öğretiyor musunuz?
Cevap: Üniversitede işaret dili öğretilmez ve mesleğimize başlayıncada asla kullanmamamız tembihlenir. Çünkü işaret dili sosyal yaşamı bitirir. Bu dili bilen çok az kişi var ve onların dışında kimseyle işitme engelli birinin iletişim kuramamasına sebep oluyor. Ayrıca cihazla yada ameliyatla duyması sağlanabilecek birine işaret dilini öğretmek onu sessizliğe mahkum etmektir. Tabii bize üniversitede böyle söyleselerde her rehabilitasyon merkezi yada engelli birey aynı değil. Belirli bir yaşa gelmiş (Burda sanırım Kritik Dönemin geçmesinden bahsediyor.)  ve bu yaşına kadar ne cihazla ne de başka bir şekilde hiç ses duymamış birine öğretmek zorunda kalırsınız.
 Biz burda onlara tek tek sesleri tanıtıyoruz. Cihaz takılıyor ve duymaya başlayınca örnedğin oyuncak davula vurup "Bak, böyle yapınca çıkan ses bu." diyerek sesi tanıtıyoruz. Yavaş yavaş konuşmayıda öğreniyorlar ama  bu sırada kolaya kaçıp dudak okumaya çalışıyorlar. Buna izin vermiyoruz. Duymasını sağlıyoruz.

Soru: Ameliyat olup duyabilecek çocuklar ameliyat olup mu buraya geliyor yoksa önce eğitim mi alıyorlar?
Cevap: Önce burda cihazla eğitim alıyorlar. Herkesi hemen ameliyat etmezler. Biz sesleri tanıtıyoruz ayrıca okuma- yazma ve matematikte öğretiyoruz. Ama hem buraya gelip hem okula gidenlerde var.

Soru: İşitme engelli çocuğu olan bir veli direk size mi geliyor?
Cevap: Hayır, önce RAM'a gidip rapor alıyorlar. O rapor duyma seviyesini ve alması gereken eğitimi belirler. Tabii biz çocuğu zamanla daha iyi tanıdıkça eğitimine eklemeler yapabiliyoruz.

Soru: Peki siz mezun olup direk rehabilitasyon Merkezi'nde mi çalışmaya başladınız?
Cevap: Önce RAM yada devlet okulunda çalışmalısınız. Sonra Rehabilitasyon Merkezler'inde.

Soru: Son olarak özel bir soru; Sizce mesleğinizin ön koşulu nedir?
Cevap: Sevmek. Sadece çocuk sevgisi değil bölümünü sevmek. Sevilmeden yapılmaz.

ÖZEL BİRLİKCAN ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ (Zihinsel Engelliler)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder